Vadelma

Mehiläispölytystä tutkittiin vuonna 2016. Vertailuhäkeistä näkyy hyvin eroavaisuudet mehiläispölytyksen ja estetyn pölytyksen välillä.
Vadelmasato kasvaa huomattavasti hyvän pölytyksen avulla.

Mehiläiset lisäävät vadelman satoa ja parantavat marjojen laatua - kauppakunto kohenee!

  • Mesikasvi: erinomainen
  • Siitepölykasvi: hyvä
  • Kukkimisaika: kesä-heinäkuu

Metsävadelma ja viljelty vadelma (Rubus idaeus) ovat hyviä ravintokasveja mehiläisille. Kukka houkuttelee mehiläisiä ja kasvi antaa mehiläiselle mettä ja siitepölyä pitkän aikaa. Vadelma on Suomessa yksi mehiläisten pääsatokasveista eli myös tarhaajille tärkeä hunajakasvi.

Mehiläispölytyksellä voi todella tehostaa vadelmasadon määrää ja laatua. Kesällä 2016 tehdyissä tutkimuksissa mehiläisten todettiin parhaimmillaan jopa 3,5-4-kertaistavan sadon. Viljelijälle tämä tietää tuhansien eurojen tienestejä verrattuna huonoon pölytykseen.

Mehiläispölytys lisää vadelmasadon säilyvyyttä ja laatua (ulkonäköä, kestävyyttä). Mehiläispölytys lisää kehittyneiden osamarjojen määrää, jolloin marjasta tulee symmetrinen ja suuri.

Mehiläisillä voi levittää myös vadelman harmaahomeen torjunta-ainetta Prestop Mixiä, mikä vähentää kasvitauteja ja ruiskutusten määrää.

Mehiläispesiä suositellaan vadelman pölytyksen tehostamiseksi vähintään 2/ ha, jotta pölytys onnistuu mahdollisimman hyvin.

Tutustu tästä vadelman pölytyskokeiden tuloksiin.