Rypsi ja rapsi

Mehiläispölytys parantaa öljykasvien satoa.

 

Mehiläinen parantaa öljykasvien sadon määrää ja öljyn laatua. Pölytyspalvelulla voi aikaistaa ja tasata sadon kypsymistä! Viljelijä voi tehostaa kasvin mesimistä (=houkuttelevuutta) soluboorin avulla.

 

Lue kokemuksia öljykasvien pölytyspalvelusta Maatilan Pellervosta ja SML:n Slidesharesta.

 

Rypsi (Brassica rapa L.)

  • Siitepölykasvi: hyvä
  • Mesikasvi: hyvä (hunaja helposti kovettuvaa, voi olla hankala käsitellä)
  • Kukkimisaika: kesäkuu
  • suositellaan 2-3 pesää/ha

Rypsi on ristikukkainen (Brassiacaceae), kaksineuvoinen öljykasvi.  Laadukkaan, tasaisen ja runsaan sadon takaamiseksi rypsi tarvitsee itsepölytyksen lisäksi ristipölytykseksi tuuli- ja hyönteispölytyksen. Mehiläisten osuus kotimaisen rypsin tuotannossa on jopa neljännes sadon arvosta.

Mehiläisten avulla voi aikaistaa sadon kypsymistä ja tasata tuleentumista. Pölytys lyhentää rypsin ja rapsin kukinta-aikaa, joten sato päästään myös korjaamaan aikaisemmin.

Tasaisella pölytyksellä on vaikutusta rypsin ja rapsin siementen ja palkojen muodostukseen. Mehiläispölytyksen on todettu lisäävän rypsisatoa 15-30 %. Mehiläispölytyksen on todettu myös lisäävän siementen itävyyttä, vähentävän lehtivihreän määrää ja lisäävän kasvien elinvoimaisuutta.

 

Rapsi (Brassica napus L.)

  • Siitepölykasvi: hyvä
  • Mesikasvi: hyvä
  • Kukkimisaika: touko-kesäkuu
  • suositellaan 2-3 pesää/ha

Rapsi on rypsin kaltainen öljykasvi (Brassicaceae). Rapsi on mehiläisille houkutteleva mesikasvi. Kuten öljykasvit yleensäkin, rapsi tuottaa sitä enemmän satoa, mitä paremmin kasvi pölyttyy. Vaikka rapsi on itsefertiili eikä välttämättä tarvitse ristipölytystä, sisäsiittoisuus heikentää sadon laatua ja määrää. Rapsilla on luonnonvaraisia pölyttäjiä, esim. kimalaiset ja kaksisiipiset, mutta mehiläisen on tutkittu olevan sen tehokkain pölyttäjä, mikäli niitä on alueella.

Pölytyspalvelun avulla voidaan lisätä sadon määrää, aikaistaa ja tasata tuleentumista sekä parantaa öljyn laatua.