Omena

 

 

 

 

  • Mesikasvi: hyvä
  • Siitepölykasvi: erittäin hyvä
  • Kukkimisaika: touko-kesäkuu
  • Suositeltu pesämäärä: 4-12 riippuen pölytettävän alueen sijainnista ja muodosta

Omena (Malus domestica) on ruusukasveihin (Rosaceae) kuuluva kaksineuvoinen hedelmäpuu, joka kuuluu maailman viljellyimpiin puutarhakasveihin.

Omenan kukinta kestää 4-6 vuorokautta. Hedelmöityksen onnistumiseksi kukka on pölytettävä ensimmäisten päivien aikana kukinnan alkamisesta. Hedelmän kehittyminen suureksi ja tasalaatuiseksi vaatii mahdollisimman usean, vähintään 6-7 siemenaiheen hedelmöittymisen, joten pölytyksen on oltava runsasta. Runsas hyönteispölytys ja usean siemenaiheen hedelmöittyminen tekee omenasta suuren ja tasamuotoisen. Pölytyksellä lisätään siis ykkösluokan omenia.

Omena on osittain itsesteriili, eikä osa lajikkeista tuota hedelmää itsepölytyksen avulla. Useimmat omenalajikkeet vaativat ristipölytyksen toisten omenalajikkeiden kanssa. Myöskään runsas kukinta ei ole tae hyvälle omenasadolle.

Omena on tärkeä aikaisen kevään kasvi mehiläiselle. Se saa siitä mettä ja siitepölyä. Mehiläisen osuus omenan sadonmuodostuksesta voi olla jopa puolet, joten pölytyspalvelun tuottaminen omenatarhoilla on äärimmäisen tärkeää.