Mansikka

Kuva: Heini Pollari

 

  • Mesikasvi: heikko
  • Siitepölykasvi: kohtalainen
  • Suositeltu pesämäärä: 2 pesää/ha

Mansikka (Fragaria x ananassa) on monivuotinen ruusukasvi (Rosaceae). Kaupalliset mansikkalajikkeet ovat usein itsepölyttyviä. Silti hyönteispölytyksen on todettu olevan välttämätöntä, jotta marjasato olisi laadukas ja tasalaatuinen - mansikasta tulee sitä suurempi, mitä useampi siemenaihe pölyttyy. Mehiläispölytyksellä onkin suuri merkitys mansikoiden kokoon ja muotoon, eli sitä kautta marjojen kauppakuntoon.

Pollari (2012) havaitsi tutkimuksessaan, että täysin mehiläisiltä suljetussa tilassa yli 70 % mansikoista oli hieman tai erittäin epämuodostuneita. Mehiläiselle ja muille pölyttäjille vapailla lohkoilla tai mehiläishäkeissä sijaitsevat mansikat tuottivat täydellisiä marjoja.

Mehiläispölytys myös lisää marjojen säilyvyysaikaa ja tekee niistä kiinteämpiä. Tämä vähentää varastohävikkiä.

Mehiläiset voidaan valjastaa myös mansikan harmaahomeen biologisiksi torjujiksi. Mehiläispesään on mahdollista virittää vektorilevitin, jolloin mehiläiset levittävät pölyttäessään harmaahomeen sienitorjuntavalmistetta. Prestop Mix -torjunta-aineen lisääminen on viljelijän vastuulla, ellei pölytyspalvelusopimuksessa toisin sovita.

Mansikka ei ole hyvä mesikasvi ja mehiläinen kerää siitä lähinnä siitepölyä. Tämän johdosta pesiä kannattaa hankkia riittävän monta hehtaaria kohti.

Lue lisää mehiläisten vaikutuksesta mansikan satoon.