Pölytyksen taloudellinen arvo

Pölytyksellä on suuri taloudellinen arvo


Mehiläislajien on arvioitu pölyttävän 75–85 prosenttia maailman kasvilajeista. Pölytyksen arvo onkin rahallisesti mitattuna moninkertainen verrattuna hunajan arvoon. Suomessa pölytyksen arvo on 60 miljoonaa euroa vuodessa eli jopa 11,5-kertainen vuotuiseen hunajasatoomme verrattuna.

Tarhamehiläisten merkitys melkein 3 000 dollaria hehtaarille

Luonnonpölyttäjien tuottaman ekosysteemipalvelun eli pölytyksen arvo on 3 250 dollaria hehtaaria kohden ja tarhamehiläisten pölytykselle 2 913 dollaria yhtä hehtaaria kohden. Näin arvioivat tutkijat kesäkuussa 2015 julkistetussa raportissa, jota varten tutkijat olivat yli kolmen vuoden ajan seuranneet yli 780 pölyttäjälajia sekä viljelyksiä eri puolilla maailmaa. Tutkijat painottavat luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisen merkitystä, sillä vain se takaa myös tehokkaan pölytyksen.

Myös yhteiskunnan kannattaa tukea mehiläishoitoa

Yhteiskunnan kannattaa tukea hunajan tuotantoa, koska sillä on selvä, hyvin positiivinen vaikutus luonnon monimuotoisuuteen. Luonnon monimuotoisuudelle haitalliset tuet -taustaselvitys (PDF) vertaili erilaisia yhteiskunnan tukia ja niiden vaikutuksia monimuotoisuudelle. Taustaselvityksen mukaan hunajan tuotannon tukeminen on paitsi yhteiskunnalle erittäin halpaa, niin se on myös tehokasta luonnon monimutoisuuden kannalta. Lue lisää SML:n tiedotteesta.
 

Lähde: Luonnon monimuotoisuudelle haitalliset tuet -taustaselvitys, sivu 45.