Pölyttäjät ja ravinnon laatu

Hyönteispölytteiset kasvit tuottavat sata prosenttia maailman lykopeenista ja eräistä muista elimistömme tarvitsemista antioksidanteista. Samalla ne tuottavat yli 90 prosenttia C-vitamiinista, suurimman osan A-vitamiinista ja muista karotinoideista sekä valtaosan rasvoista, kalsiumista, fluoridista ja foolihaposta.

Eityisesti kehittyvissä maissa pölyttäjillä voi olla ratkaiseva merkitys myös ihmisravinnon laatuun. Jotkut raaka-aineet voivat olla esimerkiksi A-vitamiinin saannin kannalta paikallisesti erityisen tärkeitä. Jos tällainen tuote poistuisi ravinnosta pölyttäjien niukkuuden vuoksi, niin samalla poistuisi tärkeä vitamiinilähde.

Näin kävisi esimerkiksi Mosambikissa, arvioivat Vermontin ja Harvardin yliopistojen tutkijat  tutkimuksessaan.
 

Onnistunut pölytys vaikuttaa myös meillä esimerkiksi öljykasvien ravitsemukselliseen arvoon. Näiden kasvien siementen öljypitoisuus nousee hyvän pölytyksen ansiosta.