Erilaiset pölyttäjät

Kimalainen

Kimalainen on monien mielestä helpoin tunnistettava: se on muhkea ja pörröinen. Kimalainen on tuttu näky monissa kotipuutarhan kukissa. Kimalaislajeja on Suomessa tavattu noin kolmekymmentä.
Kimalaisten ruokavalio koostuu medestä ja siitepölystä. Ne valmistavat hunajaa omaksi ravinnokseen.
Vain kimalaiskuningatar talvehtii.  Se viettää talven horroksessa esimerkiksi kannonkolossa tai  ojanpenkassa. Keväällä kuningatar aloittaa pesän rakentamisen samantyyppisiin paikkoihin.
Kimalainen on rauhallinen pörriäinen, joten se pistää lähinnä silloin, jos se kokee olonsa uhatuksi. Kimalainen voi pistää useita kertoja.

Erakkomehiläiset

Erakkomehiläiset ovat villimehiläisiä. Ne elävät yksin tai pienissä yhdyskunnissa, mutta vailla samanlaista sosiaalista luonnetta kuin mehiläiset ja kimalaiset. Suomessa on tavattu noin 190 erakkomehiläislajia.

Erakkomehiläiset keräävät siitepölyä tarhamehiläisen tavoin vasuihinsa tai takaruumiinsa runsaisiin karvoihin.

Erakkomehiläisemot kasvattavat jälkikasvunsa pienissä pesäkoloissa, jotka ne tekevät esimerkiksi maahan tai pieneen reikään puussa.

Kukkakärpäset

Kukkakärpäset muistuttavat ulkomuodoltaan pistiäisiä, mutta niillä ei ole pistintä. Kukkakärpäsiä on tavattu Suomesta satoja lajeja. Ne nauttivat kukista mettä ja niillä on oma roolinsa pölyttäjinä.


Perhoset ja muut hyönteiset

Vaikka perhosilla ei olekaan pörröistä vartaloa, kuten esimerkiksi mehiläisillä, johon siitepöly tarttuisi,  niin silti niillä on merkityksensä pölyttäjinä. Erilaiset kukat tarvitsevat erilaisia pölyttäjiä, ja perhosen rakenne toimii tiettyjen kasvien pölytyksessä.

Myös monet muut hyönteiset, esimerkiksi kaksisiipiset, ripsiäiset ja kovakuoriaiset, työskentelevät osaltaan pölyttäjinä.

 

Entäs ampiainen?

Ampainen lasketaan pistiäiseksi, eikä sen merkitys pölyttäjänä ole merkittävä, vaikka osaltaan myös ampiainen voi pölyttää kasveja. Ampiaisella ei kuitenkaan ole samanlaista karvaista vartaloa kuin mehiläisillä, joten se ei kuljeta siitepölyä yhtä tehokkaasti. Ampiaiset nauttivat kukista mettä, mutta ne ovat myös petoja, jotka metsästävät muita hyönteisiä.
Ampiaispesä on usein tuttu näky. Se on usein väriltään harmaa ja materiaali on paperimaista. Muoto on pallomainen.
 

 

 

Kimalainen. Kimalainen on monien mielestä helposti tunnistettava, koska se on olemukseltaan selvästi mehiläistä ja ampiaista pyöreämpi ja pörröisempi.

Erakkomehiläinen. Erakkomehiläisiä on useita lajeja, joiden väritys voi poiketa toisistaan.

Kukkakärpänen. Kukkakärpäsellä ei ole pistintä, mutta pikavilkaisulla sitä voi erehtyä luulemaan ampiaiseksi. Se on tietysti värityksen tarkoitus.

Ampiainen. Ampiaisella on hoikka vyötärö. Sen raidat ovat selvästi musta-keltaiset. Paljaalla silmälle katsottaessa ampiainen näyttää karvattomalta.

Tarhamehiläinen. Mehiläisen tunnistaa selvästi karvaisesta keskivartalosta ja usein oranssi-mustasta raidoituksesta. Mehiläiset voivat tosin olla väriltään myös hyvin tummia.